![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|
![]() |




Cavia
Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Omdat het van nature groepsdieren zijn, moeten ze altijd samen met andere cavia’s gehouden worden.
Voeding
De voeding van cavia’s bestaat voor het grootste deel uit ruwvoer (hooi). De cavia moet daarom altijd beschikking hebben over voldoende smakelijk hooi. Daarnaast moet een beperkte hoeveelheid cavia-brokken en bepaalde soorten verse groentes worden gevoerd; Dit omdat cavia’s net zoals mensen voor vitamine C volledig afhankelijk zijn van de voeding. Bij een dreigend tekort aan vitamine C kan om de dag een tabletje vitamine C van 50 mg gegeven worden. Knaagstenen mogen nooit worden aangeboden; Deze veroorzaken ernstige nier- en blaasproblemen!
Gebit
Cavia’s zijn herbivoren, oftewel planteneters. Tijdens het kauwen van het ruwe plantaardige materiaal slijten de kiezen van de onder- en bovenkaak tegen elkaar af. De kiezen en tanden van cavia’s blijven daarom levenslang groeien.
Krijgt een cavia te weinig ruwvoer (hooi, gras) of is er sprake van standsafwijkingen van de gebitselementen, dan ontstaan er problemen met de steeds doorgroeiende kiezen. Er kunnen scherpe haken op de kiezen komen, waardoor de cavia niet goed meer kan eten. De cavia zal overlijden als er niet wordt ingegrepen door de dierenarts.
Omdat het niet mogelijk is om bij een wakkere cavia goed in de bek te kijken, kan een goede beoordeling en behandeling van het gebit alleen onder narcose worden gedaan.
Voortplanting & Castratie
Cavia’s zijn al op jonge leeftijd vruchtbaar (vaak al op een leeftijd van 2 maanden). Beertjes kunnen vanaf 4 maanden leeftijd worden gecastreerd. Wanneer u een nestje wilt met uw cavia’s, dan is dat het veiligst bij een vrouwtje tussen de 4 en 6 maanden. Wanneer zeugjes ouder zijn bij de eerste dracht, is er een grote kans op gevaarlijke problemen tijdens de geboorte.
Vanwege de enorm grote kans op het ontwikkelen van problemen met de eierstokken en baarmoeder, is het nieuwe advies om alle vrouwelijke cavia's (net zoals honden, katten en konijnen) op jonge leeftijd te steriliseren. Hierdoor worden de problemen op latere leeftijd voorkomen.
Nieuws: Eierstok-cystes bij cavia's
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 90% van alle vrouwelijke cavia's op den duur cystes op de eierstokken ontwikkelt. Deze cystes kunnen vervelende en gevaarlijke lichamelijke klachten veroorzaken. Als de cystes erg groot worden, nemen ze erg veel ruimte in beslag in de buik en veroorzaken daardoor ongemak, druk in de buik en benauwdheid; sommige cystes produceren hormonen, waardoor er onder andere kale plekken ontstaan op de flanken en buik.
Naast de cystes op de eierstokken, treden er meestal ook problemen op in de baarmoeder.
Rat
Voeding
Voor ratten is speciaal rattenvoer op de markt. Daarnaast mogen ze dagelijks extra’s ( groente, fruit, etc.).
Knaagstenen mogen nooit worden aangebodenl; Deze veroorzaken ernstige nier- en blaasproblemen!
Huisvesting
Ratten zijn groepsdieren en moeten daarom met meerdere ratten samen worden gehouden. Om de kans op luchtwegproblemen te verkleinen is het verstandig om ratten niet op zaagsel te huisvesten.
Ziektes
Ratten zijn net zoals andere dieren gevoelig voor een groot aantal verschillende ziektes. Ratten zijn erg gevoelig
voor luchtwegproblemen, hartproblemen, tumoren en oorontstekingen. Bij vrijwel alle ziektes geldt, dat hoe
eerder een behandeling wordt gestart, hoe beter de prognose is. Laat een rat met beginnende klachten daarom
ook liefst zo snel mogelijk onderzoeken.
Chirurgie
Onze kliniek is goed uitgerust voor operaties bij ratten. Door middel van een combinatie van de meest veilige
narcosemiddelen, goede pijnstilling, een couveuse en natuurlijk dierenartsen met veel ervaring met ratten, is
het risico van de meeste operaties bij ons zeer beperkt. Zeer frequent uitgevoerde ingrepen zijn het verwijderen
van tumoren en operaties aan het voortplantingsapparaat (inclusief sterisatie). Omdat ratten berucht zijn om het
kapot bijten van huidhechtingen, plaatsen wij de hechtingen indien mogelijk allemaal onder de huid. Dit voorkomt
veel problemen in de herstel periode na een operatie.
Ratten mogen voor een ingreep niet nuchter zijn, ze moeten dus gewoon eten krijgen op de dag van een operatie.

Chinchilla
Algemeen
Chinchilla’s komen uit Zuid-Amerika en zijn nachtdieren. Ze worden gemiddeld 10 jaar oud, maar uitschieters richting de 20 zijn ook mogelijk.
Voeding
Het dieet van Chinchilla’s bestaat voornamelijk uit ruwvoer. Hooi moet daarom altijd aanwezig zijn. Naast het ruwvoer mag een geringe hoeveelheid chinchilla-korrels en wat groentes worden gevoerd.
Gebitsproblemen
De tanden en kiezen van chinchilla’s blijven gedurende het hele leven door groeien. Dit om te compenseren voor de slijtage tijdens het kauwen op ruwvoer. Wanneer er te weinig ruwvoer wordt gegeten of er sprake is van een standsafwijkingen van de gebitselementen, ontstaan er afwijkingen aan het gebit. Hierdoor zal de chinchilla minder gaan eten en uiteindelijk overlijden als er niet tijdig wordt ingegrepen. Helaas zijn inspectie en behandeling van het gebit bij wakkere chinchilla’s niet mogelijk. Daarom wordt het onderzoek en behandeling van het gebit altijd onder narcose uitgevoerd.
Huisvesting
Chinchilla’s zijn groepsdieren en moeten daarom altijd samen met andere chinchilla’s worden gehouden. Chinchilla’s moeten altijd een ruime kooi hebben en beschikking hebben over een bak met chinchilla-zand.
Voortplanting
Chinchilla’s zijn kunnen vanaf een leeftijd van ongeveer 8 maanden vruchtbaar zijn. Castratie kan het beste worden uitgevoerd op een leeftijd van een half jaar.